Cilt Tipin Hangisi?
Hangi cilt tipine sahip olduğunu biliyor musun? Yapılan araştırmalara göre, aslında kişilerin kendi cilt tiplerini doğru bir şekilde bilmedikleri ve bu yüzden cilt bakımında doğru ürünleri kullanmadıkları biliniyor. Sağlıklı, kusursuz ve pürüzsüz görünen bir cilt istiyorsanız ilk önce cilt tipinizi çok iyi tanımanız gerekir. Bu sayede cilt tipinize en uygun bakım ürünlerini seçebilir ve ona göre önlem alabilirsiniz.
Özellikle bakım rutinlerinin belirlenmesinde etkili rol oynayan cilt tipinin doğru belirlenmesi, sizleri ihtiyacınız olan ürünlerle doğru bir bakım rutini oluşturmanızı sağlar. Bu doğru adımlar sonucunda cildiniz canlı ve sağlıklı bir görünüm elde etmiş olur.
Cilt Tipleri Nelerdir?
Cilt tiplerini genel çerçevede; kuru, yağlı, hassas ve karma ciltler olmak üzere dört ana gruba ayırabiliriz. Sizler de cilt tipinizi doğru belirleyerek bakım rutininizi daha sağlıklı olacak şekilde oluşturabilirsiniz.
Kuru Cilt
Cildinizin özellikle donuk ve cansız görünmesi kuru cilt tipinin bir numaralı işaretidir. Cildin kuru olması nem oranının azalması hatta yok olması sonucunda ortaya çıkar. Nemini kaybeden cilt aynı zamanda elastikliğini de kaybeder. Bunun sonucunda ciltte kırışıklıklar, derin çizgiler oluşmaya başlar. Daha çok kış aylarında cilt bariyerinde çatlaklar artarak zamanla acımaya ve kanamaya başlar.
Kuru cilt tipleri, özellikleri kolayca belirlenen ve dış görünüşüyle kendini direkt belli eden cilt tipleri arasındadır. Cildinizde pullanma görünümü ve gerginlik hissi yaşıyorsanız, kışın şiddetli rüzgarda yanma hissine sahipseniz kuru bir cilt tipiniz var demektedir.
Kuru cilt donuk görünür çünkü genellikle bir ölü deri hücre tabakasıyla kaplıdır. Işık, bu pürüzlü cilt hücrelerinden tüm farklı yönlerden yansır. Oysa cildiniz nemlenirse, ışığı eşit şekilde yansıtır ve böylece daha parlak görünen pürüzsüz bir yüzeye sahip olur.
Güneşe maruz kalma, sıcak duşlar ve salisilik veya glikolik asit gibi ürünlerle aşırı peeling gibi birçok faktör cildin kurumasına yol açabilir. Cildiniz kurumaya yatkınsa, yapılması gereken en önemli şey cildi doğru nemlendirmektir.
Yağlı Cilt
Yağlı cilt tipi testi için yapmanız gereken ilk yöntem peçete uygulaması olabilir. Bunun için cildinizin T bölgesine birkaç dakika kuru bir peçete parçasını bastırabilir ve daha sonra peçete parçasının ne kadar yağlandığına bakarak cilt tipiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Cildin yağlı kategoride olduğunun tespit edilmesi aslında en kolay tespitlerden biridir. Fondöten kullanan yağlı cilt tipleri, gün içerisinde T bölgesinde oluşan terlemelerden ve fondötenin kusmasından şikayet ederler. Çünkü yağlı ciltte, cilt, kendini nemli tutmak için doğal yağlar salgılar ancak yağlı cilde sahip kişiler için bu süreç daha hızlı işler. Özellikle büyük gözenekleri varsa cilt yüzeyine yağ çıkışı aşırı hızlanabilir. "Gözenekler ne kadar büyükse, yağ bezleri o kadar aktiftir ve yağ bezleri ne kadar aktif olursa o kadar fazla yağ salgılarlar." Bu, gün boyunca yüzünüzde yağlı bir film şeridi görünümüne dönüşebilir.
Yağlı cildiniz varsa ağır yağlı kremler ve nemlendiriciler kullanmaktan kaçınmalısınız. Ancak bu, hidrasyonu tamamen atlamanız gerektiği anlamına gelmez. "Yağlı cilt hala nemsiz olabilir, çünkü yağ ve su iki farklı şeydir." Yağlı cildin, birçok nemlendiricide bulunan bir bileşen olan hyalüronik asit ile nemlendirilmesi önerilir. Hyalüronik asit, üst tabakada yağlı bir film bırakmadan cildin nemi tutmasına yardımcı olur.
Hassas Cilt
Hassas cilt rüzgâr, nem, sıcaklık, UV ışınları gibi dış etkenlerden kolay etkilenir. Cilt dış etkenlerden olumsuz etkilendiğinde yüzde kaşıntı, gerginlik, kuruluk, kırışıklık, lekelenme gibi reaksiyonlar görülebilir.
Hassas cilt tipini belirlerken dikkatli olunması gerekir. Çünkü hassas cilt tipinizi doğru analiz etmez iseniz, kullanılan ürünler içerdikleri kimyasal özellikleriyle cildinizde hasara yol açabilir. Örneğin seçtiğiniz temizleyici, kimyasal özelliği yüksek bir temizleyici ise zaten hassas olan cildinizin narin tabakalarını incelterek kızarıklık, kaşıntı veya hassasiyetini artırabilir. Hassas cildi tespit etmenin en güvenli yolu kullandığınız cilt temizleme ürünlerinden sonra yanma veya kızarıklık sorunu yaşayıp yaşamadığınıza bakmaktır. Birçok kişiye iyi gelen doğal cilt yenileme tarifleri bile size acı veriyorsa, kaşıntı yapıyor ve bazen de sivilceye neden oluyorsa hassas bir cilde sahipsiniz demektir.
Hassas cilde sahip kişilerde akne, rozasea veya kontakt dermatite bağlı kırmızı, kaşıntılı döküntüler olabilir ve enfeksiyona yatkındır. Hassas cilt özellikle batma veya yanma hissine eğilimli olabilir. Bu nedenle tüm ürünlerde cilt bakımının ötesinde aşırı sert bileşenlerden uzak durulmalıdır.
Diğer açıdan bakıldığında hassas ciltler kuru cilt tipiyle örtüşür. Kuru ciltler de hassas olarak değerlendirilebilir. Örneğin, cilde bir şey uygularsanız, batma veya yanma veya kızarıklık olabilir. Hassas cilt yapısının kalıcı olmadığını bilip, doğru ürünler kullanarak cilt sağlığını düzenleyebilirsiniz.
Karma Cilt
Karma cilt, dünyada en fazla rastlanılan cilt tipidir. Cildin hem yağlı hem de kuru olduğu kombine bir cilt tipidir. Karma cilt, T bölgesi yani alın, burun ve çenenin yağlı, diğer bölgelerin ise kuru olduğu türdür. Bu cilde sahip olanların T bölgesi parlak olarak görünür. Ciltte bazı kısımların kuru bazı kısımların yağlı ya da normal olması sebebiyle, karma cilt tipleri daha özenli bir bakım ister.
Karma bir cilt tipine sahip olup olmadığınızı anlamak için cildinizi yumuşak formdaki bir temizleyici ile temizlendikten sonra hassasiyet yaşayıp yaşamadığınıza bakmak olabilir. Karma cilt tipinde makyaj veya temizleyicilerin kullanımı sonrasında özellikle çene altlarında, şakaklarda ve elmacık kemiklerinde yanma hissi veya hassasiyet gözlenebilir. Bu durum T bölgesinde tamamen farklıdır ve yıkama rutininden hemen sonrasında bile yağlanma hissi kolayca fark edilebilir.
Karma cilt, daha fazla yağ bezine sahip olduğumuz alında ve burunda daha yağlı ve yanaklarda daha kuru olma eğilimindedir. Cilt tipleri, yağlı ve kuru alanların cilt üzerinde farklılıklarla bir arada olmasının yanında mevsimsel olarak da değişim gösterebilir. Yılın farklı zamanlarında cildin ne kadar kuru veya yağlı hissedildiğine bağlı olarak kullanılan cilt bakım ürünler de değiştirilebilir. Bu durumda bakım rutinlerimizde her zaman cilt tipi ve o andaki ihtiyaca yönelik içerikler ve ürünler seçmemizin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz.